Ajánlott fizikai állapotfelmérés túráink elött:

Most lemérheted fizikai állóképességedet, és az eredményeidet összehasonlíthatod a Klettersteig / Via ferrata túrák nehézségével. Mint minden teszt, ez sem lehet száz százalékosan pontos minden emberre. Tudjuk azt is, hogy nem mindenki mozog rendszeresen, de kitartással bármilyen hegyre fel tud menni. Ezeket a tesztet nem szabad másnak nézni, mint egy játékos és érdekes kísérlet, aminek az eredménye talán elgondolkodtató lesz, akármilyen eredményt is kapunk.


Fekvőtámaszban karhajlítás és nyújtás (db):

Végrehajtás: a tesztnél, mellső fekvőtámaszból indítva karhajlítást és nyújtást végezünk. Mellső fekvőtámaszban a törzs egyenes, a térd nyújtott, a láb zárt, a kar a törzs síkjában merőleges, a kéztámasz előrenéző ujjakkal történik, a tenyerek vállszélességben vannak egymástól. Karhajítás közben végig megköveteljük a törzs nyújtott helyzetét. A karhajlítás addig történik, amíg a felkar vízszintes helyzetben nem kerül. A törzs feszes egyenes tartását a karnyújtás és karhajlítás ideje alatt is megköveteljük. A cél, hogy folyamatosan (max. 2 perc alatt) minél több szabályosan végrehajtott ismétlés.


Felállások-leülések száma (db):

Végrehajtás: folyamatosan (1 perc alatt) minél több szabályosan végrehajtott ismétlés.


Ha nem vagy elégedett fizikai felkészültségeddel, és tenni szeretnél valamit a erőnléted érdekében, akkor nincs más hátra, mint edzeni. Ez jelenthet egész napos hétvégi gyalogtúrákat éppúgy, sportpályán vagy erdőben való futást, úszást, kerékpározást vagy nordic walkingot is. Mindenképp olyan sportot ajánlunk, ami kitartást igényel, és épületen kívül, a szabad levegőn végezhető. Ha rendszeresen mozogsz, hetente többször is, akkor hamarosan észre fogod venni kondíciód javulását. A fejlődésed ellenőrzésére, rendszeres időközönként lemérheted az erőnlétedet ezekkel a tesztekkel.